כשהדברים מתפרקים

בהשתתפות אירם אגבריה, ניבי אלרואי, טל אמיתי-לביא, דוריס ארקין, אניסה אשקר, שרון בריל, יעל בר-לב, מאי דאעס, חנן דה לנגה, רונן זן, אורית חופשי, נעה יקותיאלי, אדם יקותיאלי, מריה סאלח מחאמיד, תום פורת, טל שושן, לידה שרת מסד, אמיר תומשוב וסמדר אליאסף.

בבסיס התערוכה מצויה התפיסה הבודהיסטית בנוגע למצבי סבל ומשבר, תפיסה שהיא רלוונטית במיוחד לתקופה זו, שבה כולנו נאלצים להתמודד עם חרדה קיומית, תולדה של חיים בצל סכסוך מתמשך ומלחמה שטרם הסתיימה. מוצגות בה עבודות של אמניות ואמנים יהודים וערבים, שרובן לא נוצרו כתגובה למצב הנוכחי, אלא נבחרו בשל יכולתן לאפשר מבט פתוח, המכיל את הסבל האנושי מבלי להיסחף לתפיסה מפלגת, המעצימה פחד ושנאה.

שם התערוכה שאול מכותרת ספרה של פמה צ'ודרון, כשהדברים מתפרקים. צ'ודרון, נזירה ומורה אמריקאית במסורת הבודהיזם הטיבטי, מציעה התבוננות מעמיקה בטבעו של הסבל ובאפשרות להשתחרר ממנו. לתפיסתה, התגובה הפנימית למצבים מאתגרים לרוב מוּנעת מפחד וכך מקצינה אותם. לעומת זאת, עצם הנכונות לקבל רגשות מכאיבים במקום להיאבק בהם מאפשרת להם להתפוגג בהדרגה. כך ניתן להשקיט את התודעה ולהשיב את האיזון באמצעות תרגול תשומת לב מודעת. על פי משנתו של בודהא, הסבל הוא תוצאה של עיוורון ושל הצורך להיאחז בתחושה ודאית של עצמי נפרד. ההקשבה לכאב הזולת וההבנה, שסבלנו וסבלם של אחרים כרוכים זה בזה, הן כר פורה לטיפוח חמלה הדדית.

התערוכה נפרסת על פני שלושת אולמות המוזיאון כאשר רובן של יצירות האמנות המוצגות לא נוצרו כתגובה למצב הנוכחי, אלא נבחרו בשל יכולתן לאפשר מבט פתוח הבוחן מחדש את תפיסתנו לגבי התפרקות, האם ניתן להתבונן בה כהזדמנות לשינוי?

באולם אחד עוסקות העבודות בנושא הפליטוּת ובאובדן תחושת הבית והביטחון, ומנכיחות את הצלקות, הסדקים והפרימוֹת, שנותרו בגוף ובמרחב.

באולם נוסף מוצגים דימויים הטעונים בעצב, בפגיעוּת ובשבריריות. מתוך הכאב והשקט הטמון בהם עולה זעקת השבר במלוא עוצמתה, ואולי זהו קולה המושתק של הרוח האנושית, המבקשת להיחלץ ממעגל האלימות.

העבודות באולם האחרון הן תולדה של התמסרות לתהליכי התפרקות משחררים בחומר, הן מתרחשות במרחב שבין סדר לכאוס ומזמינות את התודעה להרפות מן התפיסה המקובלת, הרואה התפרקות כתהליך בלתי רצוי, ורואה את היופי שבתהליך השינוי האינסופי, שבו הרס ויצירה שלובים זה בזה.

 

אוצרת: שיר מלר-ימגוצ'י

אוצרות משנה: גלית טל ויפעת רזניק